Hogyan értelmezzük a gumiabroncsok energia-tanúsítványát?

20150131_cimke_500

A címke meglepően sok információt ad a kiválasztott termékről. Ha tisztában vagyunk az ábrák jelentésével, jobb döntést hozhatunk. A Szövetség tagjai nevében néhány tanácsot adunk közre a gumiabroncsok energia-tanúsítványával kapcsolatban:

- Az Európai Parlament rendelete alapján 2012 novemberétől a gumiabroncsokat címkézni kell, hasonlóan, mint a háztartási gépeket. A rendelet célja a tájékoztatás mellett a biztonságos, energiatakarékos és környezetet kevésbé terhelő abroncsok használatának ösztönzése. A rendelkezés minden 2012 júniusa után gyártott, az EU területén újonnan értékesített személyautó, SUV, kishaszongépjármű és teherautó gumiabroncsra vonatkozik; nem tartoznak viszont a hatálya alá többek közt az újrafutózott, off-road, verseny- és oldtimer gumik, valamint az ideiglenes használatra szánt tartalék abroncsok.

Üzemanyag – hatékonyság


20150131_uzemanyagcimkeAz üzemanyag–fogyasztás és  ezáltal a széndioxid–kibocsátás szoros összefüggésben áll a gumiabroncsok egyik lényeges paraméterével, a gördülési ellenállással. Ennek legyőzéséhez, a szükséges vonóerő létrehozásához a motornak üzemanyag kell. A gördülési ellenállás legyőzése az összes üzemanyag fogyasztás elég jelentős részét, kb. 20%-át teszi ki, ezért fontos az abroncsok gördülési ellenállásának csökkentése. A címkén az üzemanyag-hatékonyságot egy A-tól G-ig terjedő skálán tüntetik fel, ahol az „A” legjobb, a „G” pedig a legrosszabb eredményt jelenti, vagyis ennél az abroncsnál lesz a legmagasabb a fogyasztás. Az értelmezést színek is segítik: a kedvezőbb tulajdonságokat jelző zöldektől a szabályozás hatályba lépése óta már nem is engedélyezett pirosig. A termék teljesítményét az adott üzemanyag-hatékonysági kategóriára (a képen B-re) mutató fekete nyíl jelzi. Az egyes kategóriák közti lépcsők azonos felhasználási körülmények mellett: 0,1-0,15  liter/100 km. A különbség az A és G kategóriába tartozó abroncsok között 15000 km éves futásteljesítmény esetén 80 liter körül van. Ennek árából akár két új gumit is vehetünk.Fékút nedves úton


20150131_vizescimkeA nedves útfelületen való tapadás a gumiabroncsok egyik legnagyobb súllyal bíró biztonsági paramétere; a címkén látható információ ezen belül is a fékútra vonatkozik. Az osztályozás A-tól F-ig történhet, ahol „A” a legjobb, „F” a legrosszabb. (A G-t itt nem használják, és ma már F osztályú termék sem hozható forgalomba.) Az egyes kategóriák közti különbségek 3 m-től 6 m-ig terjednek, a jármű 80 km/h sebességről történő lefékezésekor. Az A és F kategóriába tartozó termékek fékútja közti különbség több mint 18 m is lehet!Gördülési zaj


20150131_hang_cimkeA közúti forgalom zajának (amely nemcsak kellemetlen, hanem az egészséget is károsítja) egyik fő forrása az abroncsok úton való gördülése. A gumiabroncs saját zajának mértékét decibelben tüntetik fel, és fekete ívekkel jelölik; minél több a fekete ív, illetve minél nagyobb a decibelben megadott érték, annál zajosabb az abroncs. Ahogy az ívek száma is mutatja, 3 besorolási osztály létezik:


-1 fekete ív: 3 dB-lel kevesebb, mint a 2016-ig bevezetésre kerülő új európai határérték (vagyis ez a legcsöndesebb kategória)
- 2 fekete ív: már most megfelel a jövőbeni európai korlátozásnak
- 3 fekete ív: megfelel az aktuális európai korlátozásnak

Ezek a paraméterek az egyes gumiabroncsoknak csupán néhány, igaz kiemelten fontos tulajdonságát tükrözik. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, sok minden mást is figyelembe kell vennünk: méret, teszteredmények, profil, várható használati mód és persze az ár.

HTA

A tanusítvány valóban sok információt ad:

- De a gyártók 50 - 100 dolgot vesznek figyelembe a fejlesztésnél!
- De a tesztek is 10 - 15 feltételt vizsgálnak
- De a cimke csak 3 dolgot vizsgál (?)

File G.